Historie
In 1971 hadden we ons nooit kunnen voorstellen dat de koeken die toen uit onze bescheiden oven kwamen, tientallen jaren later nog steeds zouden worden gebakken. Er is hard gewerkt in al die jaren, er zijn nieuwe recepten ontwikkeld en sommige producten zijn onderhand ver buiten Nederland te vinden.
In al die tijd van innovatie en groei is een ding hetzelfde gebleven, met een zus, vrouw, dochter en schoonzoon op de werkvloer, zijn wij nog altijd een familiebedrijf.
Het geheime recept
Hendrik van de brug ontwikkelt zijn versie van de oranjekoek, een typisch Friese lekkernij waarvan het oudst bekende recept uit 1753 stamt. Hendrik en zijn vrouw Tjitske kregen tien kinderen die ze de liefde voor het bakken en het geheime recept van de oranjekoek meegaven. Vijf van die kinderen openden daarmee hun eigen ambachtelijke bakkerij in verschillende dorpen in Friesland.
Bakker is spe
Jorrit jorritsma kijkt van jongs af aan mee over de schouders van zijn pake en ooms. Hij ziet hoe, met de grootste zorg, de oranjekoeken beschreven worden. Op een roze ondergrond staan met boter crème de ene keer felicitaties en de andere keer hele gedichten geschreven. Eenmaal verpakt in een houten kist krijgt Jorrit de belangrijke taak ze per fiets, ongedeerd, bij de klant te krijgen.
Een eigen bakkerij
Jorrit jorritsma neemt de dorpsbakkerij van zijn oom in het Friese Engwierum over. Jorrit bakt, zijn vrouw Roelie runt de winkel en hun drie kinderen vermaken het personeel.
Wybren, de oudste zoon, lijkt gefascineerd door het vak, als kleine jongen staat hij tussen de bakkers ijverig te oefenen. Op zijn twaalfde gaat hij naar de bakker vakschool, hij wil in de voetstappen van zijn vader treden.
Koekebakkers
We zetten de belangrijke stap om uitsluitend voor supermarkten te produceren. We specialiseren ons in koek en banket en bakken klassiekers die nog altijd de oven uitrollen zoals oranjekoeken, oranjekoekstukjes en roomboterzandgebak. Het bleek een slimme zet, door de toenemende vraag was er al snel behoefte aan meer ruimte.
De toekomst
Naast ons gebruikelijke assortiment, gaan we seizoensproducten bakken zoals oliebollen en appelbeignets.
We zijn thuis!
De s van ...
Van vader op zoon
Ondertussen leert Jorrit hem de kneepjes van het vak zodat Jorrit, een paar jaar later, met een gerust hart het stokje over kan dragen.
Alle kleuren
Het aanpassen van de kleur van de coating van koeken bleek een goed idee. Op deze manier kan er tijdens Pasen een geel koekje in de schappen liggen en tijdens koningsdag of grote voetbalevenementen een oranje.